23948sdkhjf

Metalvirksomhed skyder gang i pulvereventyr: Restprodukt viste sig at være guld værd

Nordisk Staal A/S tager lige nu hul på globalt forretningseventyr. Restpulveret fra sprayforming af stålknipler på fabrikken i Frederiksværk har vist sig at være i topkvalitet til brug i metalprintere

Nordisk Staal i Frederiksværk har oplevet lidt af hvert de seneste årtier, og nu står man på kanten af et nyt eventyr.

For produktion af værktøjsstål på virksomhedens sprayformings-anlæg har vist sig at kaste et yderst værdifuldt restprodukt fra sig.

Sprayforming foregår ved smeltning af eksempelvis udtjente støbeværktøjer i værktøjsstål. Via en speciel teknik og under tryk bygges stålet op til nye stålknipler i en ensartet kvalitet.

Restproduktet er det stålpulver, der lander i bunden af anlægget, og det har vist sig at have en overraskende høj kvalitet og brugbarhed til brug som pulver i metalprintere.

Det forklarer adm. direktør Jan Sørensen, der også er medejer af Nordisk Staal.

Pulveret overraskede alle

Det var Jan Sørensen, der for et par år siden fik den tanke, at restproduktet inde i sprayforming-anlægget efter den op til 1600 grader varme produktion af stålkniplerne til forveksling ligner det pulver, man putter i en metalprinter.

- Jeg tog en bøtte af pulveret med til DTU, og de spurgte, hvor vi havde købt det. Dermed var alt det her skudt i gang, siger Jan Sørensen med henvisning, at alle sejl hurtigt blev sat ind på at gøre en forretning ud af metalpulveret.

Nærmere undersøgelser på DTU bekræftede nemlig pulverets kvalitet og umiddelbare potentiale som printpulver. Derefter gik blandt andet Innovationsfonden ind med støtte til projektet, og Nordisk Stål Staal samarbejder også med AM Hub og Made omkring metalpulveret.

- Undersøgelserne viste, at vores stålpulver er meget ensartet og spfærisk i hvert et korn, og derfor har en god såkaldt flydeevne. Det gør pulveret meget velegnet til metalprint, forklarer Jan Sørensen.

Samtidig ligger kornstørrelsen på restproduktet fra sprayformingen fra 0-200 my, som er netop spændet i de kornstørrelser, som metalprinterne rundt omkring i industrien bruger.

60-120 euro for et kilo pulver

Alle de gode nyheder satte fart i forretningsplanerne for stålpulveret, der før i tiden blot blev hældt tilbage som råmateriale i sprayformings-anlægget.

Nu bliver pulveret renset, sigtet og hældt på bøtter med det formål at sælge det som råvare til en pris på mellem 60-120 euro for et kilo på et marked for metalprint, som er småt i Danmark men stort andre steder i Europa og resten af verden.

- I Tyskland printer de, svenskerne printer, og det samme gør de i Italien og USA. Det er et stort marked, vurderer Jan Sørensen, som forklarer, at ingen reelt ved, hvor meget der bliver printet i metal rundt omkring i Europa og resten af verden

Men efterspørgslen vokser, og det skønnes, at der på globalt plan blot omkring 60 producenter af metalpulver til at mætte markedet.

Vi oplever ganske enkelt så stor interesse for vores pulver, at vi tør gå ud med det her i offentligheden nu, selvom vi kun er i opstartsfasen med salget Jan Sørensen, adm. direktør Nordisk Staal

Og en af de producenter ligger altså i Frederiksværk.

- Vi oplever ganske enkelt så stor interesse for vores pulver, at vi tør gå ud med det her i offentligheden nu, selvom vi kun er i opstartsfasen med salget, lyder det fra den adm. direktør, som lige nu ved lukke de første aftaler, der skal få pulveret ind på det tyske marked.

800 kilo pulver på en knippel

Produktion af en stålknippel værktøjsstål på cirka tre-fire ton giver omkring 800 kilo pulver.

Og når anlægget hos Nordisk Stål Staal er i stand til at producere med end en stålknippel om dagen, så er perspektiverne for en god forretning til at øje på.

Ikke kun for Jan Sørensen.

- Vi har jo netop udvidet ejerkredsen og fået kapitalindskud for at løfte det her ud i markedet, siger Jan Sørensen med henvisning til, at nye investorer er kommet ind i pulverprojektet.

De nye investorer har tilført de penge, der skal løfte pulveret ud på verdensmarkedet gennem datterselskabet Nordic Metals ApS.

Pulver og knippel i ens kvalitet

At eventyret tegner lovende for Nordisk Stål Staal og Nordic Metals skyldes ikke mindst, at kunderne kan tilbydes en knippel med værktøjsstål og tilhørende metalpulver til print med nøjagtigt samme indhold og legering.

Det er der ifølge Jan Sørensen ingen andre i verden, der kan.

Samspillet mellem pulver og knippel giver en stor fordel for de virksomheder, der kombinerer metalprint med traditionel bearbejdning, når de fremstiller forme eller andre emner i værktøjsstål.

De kan opnå en fuldstændig ensartethed og ekstremt høj styrke i de færdige støbeforme, da stålknippel og stålpulver har nøjagtig samme legering og indhold.

Så kommer en kunde til os med en lastbil udtjente støbeforme, kan kunden få sit værktøjsstål med hjem i form af en ny knippel og en tønde pulver, forklarer Jan Sørensen.

Han forventer, at der vil blive ansat 8-10 medarbejdere i afdelingen for sprayforming, når pulverproduktionen kommer op at køre.

Artiklen er en del af temaet Råvarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094