23948sdkhjf

Industriproduktion stiger fortsat

Industriens samlede produktionsindeks steg 1,1 procent fra maj til juni, og produktionen har dermed været stigende siden årets begyndelse. Udviklingen betyder samtidig, at produktionsindekset i andet kvartal ligger 6,9 procent højere end i første kvartal. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen sker på trods af de globale usikkerheder som følge af Ruslands invasion af Ukraine, samt de stigende råvarepriser og forsyningsvanskeligheder. Det lader til, at det endnu ikke har påvirket industrien.

Industriens produktion og omsætning er baseret på indberetninger om virksomhedernes faktiske aktiviteter. Alle tal er korrigeret for normale sæsonudsving og prisudvikling. I forhold til juni 2021 er produktionsindekset steget med 23,5 procent i ikke-sæsonkorrigerede tal.

Bredt funderet fremgang

Med stigende produktion i syv af industriens brancher var fremgangen i det samlede produktionsindeks bredt funderet. Det var branchen ”transportmiddelindustri”, der havde den største procentvise stigning i produktionen i juni på 14,2 procent.

Det var dog ”maskinindustrien”, der bidrog mest til stigningen i det samlede indeks med en stigning i produktionen på 5,6 procent og en vægt på 14,0 procent. Set over hele andet kvartal var det ”medicinalindustrien”, som havde den største stigning i produktionen i forhold til første kvartal på 18,1 procent.

Fem af industriens brancher oplevede faldende produktion i juni.

Det største fald på 10,1 procent oplevede den mindre branche ”tekstil- og læderindustri”. Faldet i denne branche og de øvrige fire brancher med faldende produktion var dog ikke betydningsfulde nok til at trække det samlede produktionsindeks ned.

Stigende omsætning i juni

Industriens samlede omsætning steg med 1,8 procent fra maj til juni og lå i andet kvartal 7,4 procent over omsætningen i første kvartal. Omsætningen steg 3,1 procent på eksportmarkedet og faldt 0,5 procent på hjemmemarkedet i juni.

Omsætningen indgår sammen med virksomhedernes lagerforskydninger i beregningen af produktionen. Alle tal for omsætning er målt i løbende priser og korrigeret for normale sæsonudsving.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124