23948sdkhjf

Hård grøn kritik af store danske virksomheder

Grundfos og en stribe andre store danske virksomheder er fortsat ikke i stand til at give oplysninger om deres klimapåvirkning. Skuffende, lyder det fra professor

Mens landets største virksomheder fremhæver klima som en tårnhøj prioritet, er der kæmpe huller i oplysningerne om deres reelle indsats.

Det skriver Jyllands-Posten.

En tredjedel af Danmarks erhvervskæmper giver nemlig kun oplysninger om en brøkdel af deres samlede belastning af klimaet. Det viser en kortlægning, som Jyllands-Posten har lavet, af CO2-data i Danmarks 30 største virksomheder.

- Det er skuffende, siger CBS-professor Andreas Rasche, der bakkes op af en række andre eksperter og investorer.

Af virksomhedernes samlede klimaaftryk er det ofte 90 pct. eller mere, der stammer fra leverandørerne. Alligevel giver 10 af de største danske virksomheder endnu ikke oplysninger om denne del af klimabelastningen, der i fagsprog kaldes scope 3.

De 10 selskaber, som endnu ikke lægger deres samlede klimabelastning frem i lyset, er Salling Group, Danish Crown, Grundfos, DLG, Stark, United Shipping & Trading, Danish Agro, Energi Danmark, Jysk samt Schouw & Co.

Ifølge bæredygtighedsdirektør i Grundfos, Janda Campos, har man arbejdet på sagen i de seneste par år, men udfordringen er stor, fordi Grundfos har ca. 99 pct. af sin udledning i scope 3.

»Det arbejde er vi nu færdige med, og vi vil fra 2022 rapportere både vores udledninger og vores målsætninger i forhold til scope 3,« skriver han i en mail til Jyllands-Posten.

Scope 1, 2 og 3 - kort fortalt

Virksomheders CO2-udledning deles op i tre såkaldte scopes: 

Scope 1 er udledning fra en virksomheds egen produktion 

Scope 2 er udledninger fra den energi, man indkøber til produktionen 

Scope 3 er inddirekte udledninger fra virksomhedens værdikæde, dvs. indkøb af varer og services hos leverandører, transport, forretningsrejser, bortskaffelse af solgte produkter m. m.

Kilde: Greenhouse Gas Protocol

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103