23948sdkhjf

Stålkommentar: Global uro skaber faldende priser

Selv om vi lige nu oplever en generel lavere efterspørgsel, er der gode tegn på, at den vil stige igen omkring fjerde kvartal i 2022. Især i bilindustrien.

Samtidig ser det ud til, at priser og leveringstider vil stabilisere sig, og der bliver mere fleksibilitet inden for bestemte produkttyper. Det skriver Damstahl i en markedskommentar.

Gasforsyning og Covid-19

Vi er stadig påvirket af krigen i Ukraine. Især i Europa er der stor frygt for, at der vil opstå en underforsyning af gas i den kommende kolde årstid. Dette spreder usikkerhed om den fremtidige udvikling i de energikrævende industrier, hvilket igen kan påvirke efterspørgslen.

Desuden ser vi stadig påvirkningen fra den kinesiske covid-politik, som forsinker forsyningskæderne i næsten alle industrier. Selv om havnene er genåbnede, er der stadig store ophobninger.

Forholdet mellem Kina og Taiwan

De stigende spændinger mellem Kina og Taiwan skaber mange spekulationer samt en frygt for ustabilitet i en i forvejen anstrengt forsyningskæde og dermed for den globale økonomi.

Det frygtes, at Beijing vil lukke for adgangen til hele eller dele af Taiwanstrædet, som mange skibe jævnligt passerer igennem. Vores bekymring er ikke begrænset til rustfri stål fra Taiwan (verdens syvende største eksportør af rustfri stål i 2021), men også til andre produkter eller materialer, der er tæt forbundet med rustfri stål. Det kan eksempelvis være halvlederkomponenter, som jo har en massiv indvirkning på mange industrier og producenter rundt om i verden.

Så det er klart, at enhver eskalering af spændingerne mellem Kina og Taiwan vil få vidtrækkende konsekvenser for den globale økonomi og erhvervslivet.

CBAM

Bæredygtige aspekter bliver stadig vigtigere overalt, og også vores leverandører gør en stor indsats for at blive grønnere og mere bæredygtige.

EU vil indføre den såkaldte CBAM (Carbon Border Adjustment Measurement), hvor der i begyndelsen af 2023 indsamles data og derefter i cirka 2026 indføres en særlig afgift for stærkt miljøbelastende import. Den eksakte måde at håndtere dette på er endnu uvist, men forventes snart at blive offentliggjort.

Nikkel

Nikkelprisen (LME tre måneder) havde en ret turbulent udvikling i juni med en vældig start på 29.400 dollars/mt og derefter en nedadgående tendens med et lavpunkt på 22.900 dollars/mt. I juli var der en mere stabil udvikling mellem 21.000 og 24.000 dollars/mt med en enkelt dag på 19.000 dollars/mt. I august ser det ud til, at den stabile udvikling fortsætter omkring 22.000 dollars/mt.

Hvis prognosen fra Mintec/Kairos er holdbar, vil vi se en stigning mod slutningen af tredje kvartal med et "medium target" på 33.000 $/mt. De nuværende lagerbeholdninger af nikkel er de laveste i de sidste 14 år, så det kan understøtte stigningen

Energiudgifter

Endnu en gang har vi set en enorm stigning i energitillægget fra vores leverandører af stangstål på grund af udviklingen i både el og gas. Vi står over for energitillæg på > 400 euro/mt i august, og vi forventer, at dette har toppet nu.

Transport

Vi forventer, at containerfragtmarkedet stilner af i tredje kvartal, og at de faldende priser som følge heraf fortsætter i fjerde kvartal, da afviklingen af forsyningskædens forstyrrelser og den aftagende efterspørgsel må trække fragtraterne ned. Dette er endnu ikke blevet bekræftet af vores transportpartnere.

Skrot

Fra midten af maj har vi set drastisk faldende skrotpriser på markedet med en stabilisering inden for de sidste fire uger. Prognosen herom giver et optimistisk syn på stigende priser for fjerde kvartal, men kun en smule.

Konklusion

Alt ovenstående kombineret med den nuværende relativ svage efterspørgsel på markedet og de stadigt voksende lagre hos værkerne/leverandørerne betyder, at vi stadig oplever faldende priser. Vi skal se en ændring i efterspørgslen, før denne udvikling ændrer sig.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.203