23948sdkhjf

Den viljestærke skomagersøn satte strøm til drømmen

Teknikspecialisten HF Følsgaard fylder 100 år den 1. september. Den viljestærke Hans Følsgaard grundlagde virksomheden, mens el-nettet rullede udover det ganske land

At cykle København tynd på en lejet cykel fra tidlig morgen til sen aften for at sælge kabler og komponenter på kredit, kræver vilje, mod og holdning. 

Og det havde skomagersønnen Hans Følsgaard, da han i 1922 startede virksomhed i kælderlokaler på Rådhuspladsen i København.

Det skete i en tid, hvor elektrificeringen buldrede indover landet.

For trods 1920’ernes økonomiske krise havde installatørerne i Danmark travlt med at lægge elektricitet ind i almindelige menneskers boliger. De skulle bruge ledninger, elektrikerrør, kontakter og meget andet.

Og det kunne de få hos Hans Følsgaard, som dermed lagde grunden til den virksomhedshistorie, der er beskrevet i den jubilæumsbog, der udkom i anledning af 90-året i 2012.

10 klik mere på den store viser

Nu har den store viser klikket 10 gange mere, og dermed er der lagt op til 100 års fejring af både virksomheden og af grundlægger Hans Følsgaard, som blev født i Kolding den 16. januar 1884. 

Faderen var både bandagist og skomager, men det var handelen, der trak i sønnen Hans frem for håndværket. Så Hans Følsgaard kom i lære i en isenkræmmerbutik i Haderslev. 

Under læretiden i Haderslev traf han en ung dame, der hed Adele. 

Hun kom i modsætning til Hans Følsgaard fra det bedre borgerskab i Haderslev, og hendes forældre syntes ikke, at Hans Følsgaard var et passende parti for deres datter. 

Derfor blev det - som beskrevet 90 års jubilæumsbogen - besluttet, at Adele skulle rejse til USA. Men da hun kom hjem igen syv år efter, opsøgte hun Hans Følsgaard, som stadig var ugift.

Drivkraft: At vise sit værd

Gnisten mellem de to var intakt, og denne gang stoppede Adeles forældre ikke kærligheden.

Ifølge jubilæumsbogen fik denne kærlighedshistorie stor betydning for hele Hans Følsgaards liv.

For disse oplevelser af at blive underkendt på grund af sit ophav gjorde et livsvarigt indtryk på Hans. Resten af livet ville han vise, ikke mindst overfor svigerfamilien, at han virkelig var herre for sin hat, og at han kunne forsørge Adele og familien på flotteste vis.

Det lykkedes på bedste vis.

Hans Følsgaard fik arbejde i Odense hos Thomas B. Thrige, og efter en periode blev han indkøbschef i virksomheden, der på det tidspunkt fremstillede og solgte udstyr til elværker og til elektromotorer. 

I Odense fik den unge familie to drenge. Først blev Kurt født den 30. november 1916, og ca. to år senere kom Povl til verden, og sideløbende med familieforøgelsen lykkedes det Hans Følsgaard at få sat penge til side til eget eventyr.

Med kreditaftaler med Laur. Knudsen og Kabelfabrikken, samt kapitaltilførsel fra de rette partnere, lykkedes det dermed den entreprenante koldingenser startede virksomheden, vi i dag kender som Hans Følsgaard A/S.

100 år med op og nedture

Gennem årene har Hans Følsgaard A/S naturligvis også oplevet op- og nedture. Depression, krig, oliekrise, finanskrise og en tragedie i form af dødsbrand samt senest Coronakrise har været med til at skabe den virksomhed, der i dag er bredt kendt i industrien.

Samtidig har modgang været med skærpe definitionen på en kultur, hvor man rykker sammen i bussen og lukrerer på den ordentlighed, der er udvist kunderne igennem alle årene.

I dag designer, udvikler og leverer Hans Følsgaard teknik, der bidrager til bedre udnyttelse af vedvarende energi, større produktivitet og effektivitet, hurtigere kommunikation og mere bæredygtig transport.

HF Følsgaard A/S kort fortalt

Teknikleverandøren HF Følsgaard blev grundlagt af Hans Følsgaard i 1922

Virksomheden er i dag et aktieselskab og har 100 medarbejdere fordelt i Danmark, Tyskland, Sverige, Norge, Kina og snart Indien.

Sidste år omsatte HF Følsgaard for omkring 800 mio. kr.

HF Følsgaard har i dag Bent Madsen som adm. direktør.

HF Følsgaard inviterer i anledning af 100-året både kunder, samarbejdspartnere, tidligere kollegaer, naboer og andre venner af huset til reception på Theilgaarden i Køge torsdag den 1. september fra kl. 10.30 - 14

Kilde: HF Følsgaard

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125