23948sdkhjf

Mobil bearbejdningsmaskine fikser ældre vindmøllevinger på sitet

CNC Onsite er klar med en ny, mobil bearbejdningsmaskine til reparation af rodender på vindmøllevinger

Skader på rodenden på ældre vindmøllevinger kunne tidligere kun repareres hos producenten, hvilket resulterede i høje omkostninger for logistik og lange nedetider. Operatørerne havde ofte intet andet valg end at købe en ny vinge eller at skrotte hele anlægget.

Med en nyudviklet mobil maskine, der er designet til effektiv udskiftning af beskadigede indsatser i vingerødderne, er den danske virksomhed CNC Onsite den første til at tilbyde præcisionsreparationer, der udføres direkte på stedet i vindmølleparken. Dette eliminerer transport, som belaster både budgettet og miljøet, samt ventetiden på en reparation.

De gevindindsatser, som er indarbejdet i vingen under fremstillingsprocessen og er afgørende for at forbinde vingen med nacellen, kan med tiden blive løse. I ældre vinger kan der dannes mikrorevner. Forurenende stoffer som for eksempel fedt og hydraulikolie kan trænge ind i disse revner og svække forbindelsen. Denne situation bringer i sidste ende vingerodens strukturelle sikkerhed i fare, og i værste fald kan dette føre til, at vingen falder af.

Reparation af vingerødder i vindmølleparken

CNC Onsites metode indebærer, at vingen demonteres, inden den placeres i et reparationsmiljø i selve vindmølleparken. Den mobile automatiske bearbejdningsmaskine rettes op efter vingen og borer de defekte indsatser ud af kompositmaterialet. For at sikre, at hullet passer nøjagtigt til diameteren og formen af udskiftningsdelen, udføres endnu en præcisionsboring, så den nye del kan indsættes og derefter fastgøres.

- Det er en kompleks proces at reparere gevindindsatser på stedet. Man skal kunne kontrollere flere procesparametre for at sikre, at vingen ikke bliver yderligere beskadiget. Og det er vigtigt, at centrum af det nye hul passer præcist med centrum af det eksisterende, forklarer Søren Kellenberger, salgschef og partner hos CNC Onsite.

Den nye maskine blev udviklet som svar på behovene hos operatører og mølleejere, der søger en løsning til reparation på stedet. CNC Onsite kunne i udviklingsfasen profitere af virksomhedens indgående kendskab til udvikling af CNC-styrede maskiner til brug onsite. Det er de samme grundlæggende færdigheder, virksomheden også har brugt i forbindelse med udvikling af løsninger til at reparere krøjekransen oppe i møllen og til bearbejdning af store flanger til monopæle, transition pieces og tårne.

- I øjeblikket kan gevindindsatser kun repareres ved at tage vingen ned og transportere den til producenten. Den første udfordring er de enorme omkostninger ved den lange transport af vingen på offentlige veje. For det andet er det svært at få en aftale om en reparation, da producenterne har meget travlt med at bygge nye vinger, forklarer Søren Kellenberger.

Udskiftning af vinger på ældre vindmøller er ofte ikke økonomisk rentabelt. Dels er nye vinger dyre, og dels kan der være meget lang leveringstid på vingerne, hvis formene er taget ud af produktion. Operatøren må derfor ofte beslutte at lade møllen køre med reduceret effekt eller endda lukke den ned.

Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11