23948sdkhjf

Dansk Metal: Regeringen forsømmer erhvervsuddannelserne

Regeringen har fredag præsenteret sin 2030-plan og har blandt andet fokus på at få flere unge til at tage en uddannelse. Men pengene til erhvervsuddannelser mangler, siger Dansk Metal

Arbejdsstyrken skal øges og flere skal ud på arbejdsmarkedet. Det er et af regeringens fokuspunkter i 2030-planen, som blev fremlagt fredag. Blandt andet skal flere unge tage en uddannelse, men det kræver bedre rammer omkring erhvervsuddannelserne, og det savner Dansk Metal fokus på.

- Danmark har brug for, at mange flere tager en erhvervsuddannelse. Det er vigtigt at huske, at det er de private arbejdspladser, der finansierer fremtidens velfærd, og her spiller de mange dygtige faglærte en nøglerolle. Hvis vi skal have flere unge og indvandrere i arbejde, som regeringen lægger op til, er det helt nødvendigt, at Folketinget investerer massivt i de erhvervsfaglige uddannelser. Det gælder på udstyr, som skal være state-of-the-art, og dygtige undervisere. Her savner vi mere konkrete tiltag fra regeringens side, siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal, i en pressemeddelelse.

Hvis der ikke investeres i bedre erhvervsuddannelser, risikerer det at gå ud over den grønne omstilling, advarer cheføkonomen.

- Regeringen har høje grønne ambitioner, men hvis de skal føres ud i livet, kræver det mere faglært arbejdskraft. Det er meget simpelt: Vi kan ikke bygge flere vindmøller og opsætte varmepumper, hvis vi ikke har de dygtige hænder til det. Der er skabt en grøn flaskehals, og hvis vi ikke investerer mere intensivt i de faglærte uddannelser her og nu, så kan vi ikke gennemføre alle de fornuftige grønne planer, siger Erik Bjørsted.

Hovedpunkterne i 2030-planen

  • Beskæftigelsen skal øges. Med 2030-planen er der ifølge regeringen mulighed for at øge beskæftigelsen med op til 40.000 fuldtidspersoner frem mod 2030.
  • Det økonomiske råderum, der beløber sig til 12,5 milliarder kroner frem til 2030 fratrukket de penge, som er "brugt", skal bruges på bedre velfærd med videre.
  • Med 2030-planen lægges der op til en gennemsnitlig årlig vækst i det offentlige forbrug på cirka 0,8 procent i perioden fra 2024 til 2030, når der ses bort fra reserverede midler til løft af forsvarsudgifterne og det grønne råderum.
  • Regeringen har et mål om at finde 15 milliarder kroner til velfærd og klima. Det penge skal blandt andet investeres i at udvikle vores fælles velfærd, klima og sikkerhed. De første 8 milliarder er fundet med tidligere udspil fra regeringen.

Kilde: " DK2030 - et grønnere, sikrere og stærkere Danmark 2030"

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.375