23948sdkhjf

Mangel på havnekapacitet kan spænde ben for fremtidens havvindmøller

I slutningen af 2020'erne vil der ikke være nok havnekapacitet til at producere alle de offshore-møller, der er planlagt, advarer Vestas

Der kommer til at mangle plads i de nordeuropæiske havne til at bygge det store antal vindmøller, som skal sættes op i Nordsøen og Østersøen i de kommende år.

Det var budskabet fra et Offshore Wind-seminar for vindmøllebranchen på Odense Havn Lindø.

- Havne er en knap ressource i Nordeuropa. Det bliver en stor udfordring med fremtidens udbygning af offshore vind, for der er simpelthen ikke havne nok, siger Keld Kristensen, head of operations logistics offshore hos Vestas.

Det bliver en stor udfordring med fremtidens udbygning af offshore vind, for der er simpelthen ikke havne nok Keld Kristensen, head of operations logistics offshore hos Vestas

- Det er plads, plads, plads, der er det vigtige, ellers får vi ikke alle vindmøllerne op at stå, siger havnedirektør for Odense Havn, Carsten Aa.

Keld Kristensen fra Vestas siger, at der er behov for mindst 45 store havne i Nordeuropa, men der findes ikke nær så mange i dag.

- Allerede i 2025 er der planlagt et kæmpe spring i produktion og installering af offshore vindmølleparker i Nordeuropa, og i slutningen af det her årti vil der simpelthen ikke være havnekapacitet nok. Havne bliver en enorm mangelvare.

Offshore-vindmøllerne er i dag så store, at det er nødvendigt at bygge de største dele direkte på havnen, fordi de er for store til at blive transporteret på land.

Svært at udvide havne

Keld Kristensen gør opmærksom på, at mange europæiske havne har dårlige muligheder for at udvide.

- Mange havne er jo lukket inde med by omkring sig. De er nødt til at bygge ud i vandet, og det er ikke billige kvadratmeter. Der har Odense Havn Lindø en fordel, for den er bygget uden for byzonen og har muligheder for at udvide, siger han.

Odense Havn er allerede i gang med at udvide havnearealerne ved Lindø, og der er indkøbt tusindvis af nye kvadratmeter i det omkringliggende landskab.

Nationale krav

For Vestas kan det også være et problem, at nogle kontrakter på offshoremøller bliver indgået med betingelser om lokal produktion.

- Storbritannien vil gerne have, at vi bruger engelske havne, og andre lande vil have, at vi bruger deres nationale havne. Men der findes ikke ret mange velegnede havne til produktion af meget store vindmøller. Så de krav gør det sværere for os, siger Keld Kristensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tredobbelt maskininvestering hos REA Automatdrejning
Give Steel når milepæl i storordre
Sanistål omlægger bilflåden til elbiler
Eltronic får afgørende rolle i Topsoes nye milliardfabrik
DS Gruppen vil fordoble omsætningen og ekspandere geografisk
PtX-branchen: Her er de største barrierer og forudsætninger for udrulningen af grøn brint
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.126