23948sdkhjf

Overudbud af rustfri stål giver lave priser – men det varer ikke ved

2023 kommer til at begynde med stigende stålpriser, lyder det fra Damstahl

2022 har i høj grad været en tur i rutsjebanen, når man ser på stålpriserne. Her mod slutningen af året har de fleste slutbrugere dog fået et pusterum.

- Konkret er priserne på rustfri stål faldet fra sommerferien og frem til oktober, hvor priserne lige så stille er begyndt at stabilere sig, fortæller Michael Lund, der er CEO hos den rustfri stålgrossist Damstahl.

- Der er nogle grossister i markedet, som har alt for store varelagre, og hvor der er truffet beslutninger om, at de varelagre skal reduceres inden årets udløb. Det vil sige, at vi oplever nogle irrationelle salgspriser i markedet, som selvfølgelig på kort sigt kommer kunderne lidt til gode, idet branchen som helhed følger markedet.

Ingen dommedagsprofetier

Med andre ord kan Michael Lund konstatere et overudbud af rustfri stål i øjeblikket. Men underlæggende melder han om en god og sund efterspørgsel på trods af, at usikkerhederne tårner sig op med stigende inflation, høje energipriser og risiko for decideret recession i flere lande.

- Hvis man prøver at kigge bredt ud i brancherne, så kører det stadig rigtig stærkt på pharma og vandbehandling, og det kører stadig med en fornuftig fart på alt, der rimer på levnedsmidler. Kemi er noget af det, som er ramt af de høje energipriser, men lige præcis Damstahl i Norden er ikke så afhængig af kemiindustrien. Så jeg synes, der er rigtig fornuftigt gang i de brancher, vi beskæftiger os med, konstaterer Michael Lund.

- De der dommedagsprofetier, der er blevet malet rigtig mange måneder i træk, dem oplever vi faktisk ikke på efterspørgslen. Den er rigtig fin og fuldt ud på niveau med sidste år på samme tid, tilføjer han.

2023 starter med stigende priser

Derfor må han også skuffe de kunder, der håber, at de lavere priser er kommet for at blive.

- I Q1 2023 ser vi stigende priser på 10-15 procent. Når vi ryger ud i Q2 og Q3, kunne det godt se ud til, at vi kommer tilbage til det nuværende niveau. Når vi kigger hen mod slutningen af 2023, er det vores forventning, at priserne kommer til at stige igen. Så vi starter med en stigning, så et mindre fald, fulgt af en stigning hen mod slutningen af næste år, forklarer Michael Lund.

De stigende priser begrunder han blandt andet med, at energipriserne stadig er ganske høje på trods af, at der er kommet mere ro på gasmarkedet. Derudover er der en stigende nikkelpris, som alt andet lige vil betyde øgede legeringstillæg allerede fra slutningen af 2022.

De store analyseinstitutter kigger på alt mellem et lille plus for produktionen af rustfri stål til et fald på fem-otte procent næste år. Grossisternes risikoappetit er blevet mindre her henover efteråret, fordi der tabes penge, og det samme er slutkundernes Michael Lund, CEO hos Damstahl

Michael Lund medgiver dog, at der stadig er en usikkerhed i markedet for, hvad fremtiden bringer, om end den er blevet klart mindre end tidligere på året. Netop derfor er der for øjeblikket en lagerreduktion i gang. Men en brat opbremsning i industrien frygter han ikke.

- De store analyseinstitutter kigger på alt mellem et lille plus for produktionen af rustfri stål til et fald på fem-otte procent næste år. Grossisternes risikoappetit er blevet mindre her henover efteråret, fordi der tabes penge, og det samme er slutkundernes, forklarer Damstahl-direktøren.

Hans største ønske for stålmarkedet i 2023 er derfor også mere stabilitet.

- Generelt set er det, der er godt for markedet, større forudsigelighed. Det er sundt for vores kunder, når priserne er mere stabile, end de har været i indeværende år. Det er hårdt for vores kunder at skulle ud og forklare de her meget store stigninger og efterfølgende meget store fald. Det håber vi er noget af det, vi kan undgå i 2023, siger Michael Lund.

Bedste og næstværste halvår nogensinde

For Damstahl selv har 2022 været mindst lige så stor en rutsjebanetur som for stålmarkedet generelt.

- Året har været todelt. Når man kigger isoleret på regnskabstallene, har det været et fantastisk første halvår. Når man kigger på det, der ligger bag, var det en ubehagelig baggrund med krig, der faktisk førte til øget frygt for ikke at kunne få varer. Det er lidt en gentagelse af 2007/2008, hvor markedspriserne også steg fuldstændig vanvittigt og så faldt som en sten. Denne her gang er de ikke faldet så langt ned, og de var heller ikke helt så højt oppe som i 2008. Det gør, at andet halvår nok ikke bliver vores værste halvår nogensinde, men det næstværste, lyder det fra Michael Lund.

De øjeblikkelige prisfald på stål får dog ikke direktøren til at ryste på hånden.

- Vi ansætter faktisk nye folk over hele linjen. Også i Danmark styrker vi vores eksterne salg og vores pharma-forretningsenhed. Samtidig investerer vi i et nyt højlager for at øge vores vareudbud og effektivitet. Det kan godt ske, at der kommer et år med nulvækst eller som, worst case, falder fem procent. Men så er der også en dag i morgen. Vi har lidt den luksus, at vi godt kan tillade os at geare os til fremtiden, selv om 2023 skulle blive et hårdt år, slutter han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109