23948sdkhjf

Tidligere smed og tillidsmand hjælper udsatte: "Hvis det er rigtig voldsomt, kommer politiet med"

Jens Peter Møller arbejdede på togfabrikken Scandia i 38 år, men gik i 2013 på efterløn. Han rykker ud, når psykisk syge ikke længere kan overskue tilværelsen. Den tidligere smed bruger sine erfaringer, han fik som social tillidsmand.

Jens Peter Møller ventede ved perronen.

Som den største selvfølgelighed – og uden det var nødvendigt at spørge – havde den tidligere smed tilbudt at hente mig ved Randers Station, selvom han bor udenfor byen.

Jens Peter Møller bruger hele sin tilværelse på at hjælpe mennesker med psykiske sygdomme. Han arbejdede på den nu lukkede Scandia-togfabrik i Randers i 38 år og var social tillidsmand. En rolle, han var med til at opfinde.

Men selvom smeden nu er pensioneret, hjælper han stadig mennesker med problemer i livet.

- Jeg lærte en masse som social tillidsmand, og det bruger jeg i dag, så det ikke går tabt. Det ville være åndssvagt, siger Jens Peter Møller kort tid efter, toget ankom.

Den tidligere smed kører hjem til de psykiske syge, når de har brug for det.

- Nogle gange går det hele galt. De kan blive skizofrene og være ved at ødelægge det hele derhjemme. Hvis det er rigtig voldsomt, kommer politiet med. De psykiske syge, som ringer, ved ikke, hvad de skal gøre. Så kører jeg ud og får en snak med dem, siger Jens Peter Møller.

1200 opkald i år

I 2007 oprettede han en lokalafdeling af Bedre Psykiatri – Landsforeningen for pårørende, som han reklamerer for med et logo på sin t-shirt. Bare i år har han fået 1200 opkald fra folk, der havde brug for hjælp – mange henvendelser sker om natten.

- De skal kun fortælle deres historie én gang. Jeg besøger dem i deres egen bolig og opbygger et tillidsforhold. Det er mig, der følger dem igennem hele forløbet og kører det hele. Det fungerer fint.

Planen var klar, da vi kørte fra Randers Station. Vi skulle spise ved ”et bette madsted” i industrikvarteret, og på vejen fortalte Jens Peter Møller om, hvordan han aldrig ”skæver” til sit ur, når han er sammen med en psykisk syg.

- Så føler de, at de er til ulempe. Sådan er det altså bare.

Han tænkte højt om at passe på den cyklist, der skal lige over i krydset, mens vi var godt beskyttet i den grå Renault og skulle til højre mod restauranten.

Et spisested for arbejdere

Plasticstole og klinkegulv er en del af interiøret ”hos Anne Marie”. 

Det kunne være en kantine på en arbejdsplads, og det danske menukort vidner om retter, der giver en god bund. Den næringsrige mad er grunden til, at medarbejderne ved produktionsfabrikkerne kommer forbi i arbejdsbukser for at hente deres frokost.

Jens Peter Møller fik sig tre håndmadder, mens han kraftigt havde anbefalet et stjerneskud til førstegangsgæsten. Han hentede straks ”noget knivtøj”, da maden blev serveret.

- Du må da indrømme, det er noget af et stjerneskud, bemærkede Jens Peter Møller, da han lagde bestikket ved hver servering.

Jens Peter Møller blev social tillidsmand på togfabrikken i 2004, efter den multinationale koncern Bombardier havde overtaget produktionen. Jens Peter Møller svejsede undervogne og rejste rundt i landet for at reparere vognsæt. Det var billigere at sende ham ud, hvis alternativet var at leje sig ind på DSB´s baner for at fragte det beskadigede til Randers.

Smeden som social tillidsmand

Smeden blev også en aktiv del af Dansk Metal, hvor han sad med i lokalbestyrelsen i Randers og fokuserede på arbejdsmiljø.

Hos togfabrikken tog han sig af dem, som havde brug for hjælp.

-Vi tog mange ind, der var svage bogligt og havde lavet lidt småkriminalitet. De skulle have en ny chance, og hvis de opførte sig ordentligt, tog vi dem i lære som industrioperatør. Det var en god uddannelse på halvandet år. De fik et spark i røven og en tro på sig selv. De fik også truckkort, som de kunne bruge på lageret i mange virksomheder. Det var skidegodt for dem.

Vi tog mange ind, der var svage bogligt og havde lavet lidt småkriminalitet. De skulle have en ny chance, og hvis de opførte sig ordentligt, tog vi dem i lære som industrioperatør Jens Peter Møller, pensioneret smed og social tillidsmand

Hvis stress, skilsmisse, spiritus eller en ødelagt arm splintrede de ansattes tilværelse, trådte Jens Peter Møller til med støtte, samtaler og rådgivning. Det var en succes, og sygefraværet blev bragt ned på 2,3 fra 8 procent.

-Mange havde problemer, som de ikke fik snakket om. Jeg hjalp dem til en læge, eller hvad de nu havde brug for, sagde han, mens mobiltelefonen lagde ved siden af tallerkenen med lyden slået til.

Hjælp til det basale

Jens Peter Møller kommer ofte ud til et beskidt hjem. Tingene har fået lov at stå til, og sammen får de styr på opvasken, mens de taler om problemerne. Det er god løsning, for de psykisk syge har det ikke godt med øjenkontakt, fortæller han.

- De er jo også selv flove over, at det ser sådan ud, sagde Jens Peter Møller, inden han holdt en talepause for at tygge sig igennem sin håndmad med den kolde steg og rødkål.

- Det kan jeg da godt forstå, tilføjede han lunt.

Jens Peter Møller snakker på samme måde som den fiktive sportsdirektør Henning Primdahl fra Drengene fra Angora, som også er randrusianer. Men den tidligere smed er god som hjælperytter, og det bemærkede Randers Kommune omkring 2007.

Han blev ”købt fri” i to år for at udbrede konceptet med den sociale tillidsmand til andre virksomheder.

Hjælper dem ind i virksomheder

Jens Peter Møller bruger stadig sine kontakter i de lokale produktionsvirksomheder. De udsatte får lov til at komme i arbejdsprøvning i samarbejde med jobcentret, og den tidligere smed nævnte metalvirksomheden Søstrøm som et godt eksempel på en fabrik, der vil give folk en ny chance.

Og det er vigtigt.-Mange vokser med opgaverne. Man kan altid starte med at feje, og det er jo også vigtigt. Det betyder rigtig meget for selvværdet at få noget ansvar.

På vej tilbage til Randers Station kørte vi forbi den gamle togfabrik, hvor der engang var over 1000 ansatte. Vinduerne er ødelagte, og ukrudt kravler op ad de gamle produktionshaller.

Men den nedlagte fabriks sociale tillidsmand hjælper stadig dem, som har ondt i livet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079