23948sdkhjf

Ny analyse: Tre ud af fire industrivirksomheder går styrket mod svære tider

Med krigen i Ukraine, energipriser på himmelflugt, stigende inflation og historisk store rentestigninger har 2022 i den grad budt på lidt af hvert for dansk erhvervsliv og herunder også industrien.

En omfattende brancheanalyse af 2.200 danske industrivirksomheder med mellem 10 og 999 årsværk, foretaget af Spar Nord og BDO i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed, viser dog, at de danske industrivirksomheder står godt rustet mod de mange udfordringer. Ifølge regnskabsanalysen har 65 procent af de danske industrivirksomheder nemlig oplevet en fremgang i resultatet, mens hele 75 procent styrkede deres egenkapital.

- Den positive udvikling i industrivirksomhedernes resultat og egenkapital skyldes i høj grad deres evne til at omstille sig, når udfordringer opstår. Der er ingen tvivl om, at der ligger hårdt arbejde bag de flotte resultater, forklarer partner og statsautoriseret revisor hos BDO, Anders Schweitz Jensen, ogsuppleres af cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm:

- Vareeksporten steg med 14,5 procent i 2021 sammenlignet med et fald på 2,3 procent året før, og en god del af den vækst kan tilskrives industrivirksomheder. Så selvom der lige nu samler sig mørke skyer over dansk økonomi, så vil det solide økonomiske fundament uden tvivl være med til at øge industriens modstandskraft i de trængte tider, som vi lige nu går i møde.

Industrivirksomheder i farezonen trods godt udgangspunkt

Ifølge analysen er væksten godt spredt ud over de forskellige underbrancher i dansk industri. Men selvom det er svært at spå om, hvilke virksomheder der vil blive hårdest ramt af den potentielle krise, da det i høj grad afhænger af den enkelte virksomheds økonomiske robusthed og evne til at optimere og tilpasse forretningen, så er industrivirksomhederne til trods for den solide fremgang stadig i farezonen for at komme i hård modvind, lyder det fra Anders Schweitz Jensen:

- Man kan ikke vende det blinde øje til de mange udfordringer, der lige nu tårner sig op for særligt industrien. Mange er især udfordret af de pressede forsyningskæder, der gør det svært at importere råvarer og eksportere færdigarbejdede produkter til udenlandske markeder, mens de tårnhøje energipriser samtidig gør det dyrt at holde hjulene i gang for produktionsvirksomhederne, siger han, og suppleres af Jens Nyholm:

- Udover de høje priser på energi vil indtjeningen i 2022 sandsynligvis også blive påvirket negativt af stigende lønninger. Til gengæld tyder det på, at virksomhederne kan se frem mod mere velfungerende forsyningskæder i 2023, blandt andet hjulpet på vej af coronagenåbningen i Kina.

Ifølge Jens Nyholm er recessionen allerede begyndt hos vores store nabo mod syd, Tyskland, der ligeledes er en af Danmarks største handelspartner. Og den krise vil ifølge ham formentlig snart forgrene sig til resten af Europa og dansk økonomi:

- Vi kan se frem til, at 2023 vil blive påvirket af svagere vækst i Nordeuropa som følge af blandt andet inflation og energipriserne. Heldigvis er der stadig masser af drivkraft i den danske industri, og kombineret med et stærkt økonomisk fundament vil de fleste produktionsvirksomheder forhåbentligt klare sig på trods af modvinden, afslutter Jens Nyholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078