23948sdkhjf

Mat Dania er klar til at træde på både speeder og bremse

Det nordjyske støberi oplever fortsat god efterspørgsel, men 2023 tegner usikkert

”Et volatilt år”. Sådan beskriver administrerende direktør det 2022, han har oplevet hos det nordjyske støberi Mat Dania.

- Det er klart, at energipriser har fyldt rigtig meget – at få dem under kontrol og få priserne ud i markedet. Det har været det store fokusområde for vores virksomhed, uddyber han.

Han kan konstatere, at støberiets energiregning er mere end tidoblet sammenlignet med sidste år, og det har selvfølgelig givet hovedbrud i det nordjyske.

Bedre styr på indtjeningen

Når det er sagt, er Jørn Krogager faktisk godt tilfreds med årets forløb. Omsætnings- og indtjeningsmæssigt kalder han året for ”fornuftigt” her knap en måned før årsskiftet. Specielt indtjeningen har været i fokus efter en årrække med resultater lige omkring nul.

- Vi har haft fokus på indtjeningen, og det ser ud som om, det er lykkedes. Og det vil helt sikkert fortsat være et fokusområde, forklarer Jørn Krogager, uden at han dog ønsker at uddybe, hvor 2022 ventes at lande resultatmæssigt for Mat Dania.

Lige nu oplever Mat Dania en mindre nedgang, men det tilskriver Jørn Krogager i høj grad, at industrien gerne vil nedbringe deres lagre inden årsskiftet.

- Det her ustabile 2021, når man snakkede supply chain, har helt klart gjort, at vores kunder har sikret sig mere end godt er. Og nu kommer vi hen mod årsskiftet, så skal det hele reguleres ind, så det passer med den efterspørgsel, som der nu er, lyder det fra Jørn Krogager.

Kigger man ind i 2023, er Mat Dania-direktøren også ganske fortrøstningsfuld.

- Vores største kunder ser kun behersket tilbagegang. Det gør de, fordi en masse af de her projekter, som er sat i gang inden for entreprenørmateriel, blandt andet er sat i gang efter coronakrisen. De første seks måneder ser det derfor fornuftigt ud, og så er de næste seks måneder mere usikre, forklarer Jørgen Krogager, og tilføjer:

- Vi ser ikke så mørkt på det lige nu, men for at være helt ærlig er vi klar til både at træde på speederen og på bremsen. Det et er det, vi sidder og skal kunne lige nu.

Vil have politikerne på banen

Energikrisen tager han dog med sig over i 2023. Og selv om Mat Dania på de indre linjer selvfølgelig arbejder på at nedbringe energiforbruget, er det langt fra nok til at sikre konkurrenceevnen.

Her retter Jørn Krogager derfor skytset mod Christiansborg og Bruxelles.

- Vi har nogle politikere, der ikke tager ansvar omkring hele energiforsyningssiden. Det er ekstremt frustrerende. Det markedsdesign, vi har i dag, er grundlæggende forvridende for prisdannelsen. Det nuværende elmarked bør kigges efter i sømmene, når en tårnhøj gaspris kan sætte en meget høj elpris, selvom gassen udgør en lille del af den samlede produktion. Det er fuldstændig vanvittigt. Det skaber inflation og alle de usikkerhedsmomenter, udtaler Jørn Krogager.

Vi har nogle politikere, der ikke tager ansvar omkring hele energiforsyningssiden. Det er ekstremt frustrerende Jørn Krogager, CEO hos Mat Dania

Han hentyder til systemet med, at den sidste solgte kilowatttime dikterer prisen på elmarkedet og alt den solgte strøm. De høje gaspriser har dermed været med til at trække hele elmarkedet op med store regninger til følge for virksomheder som Mat Dania.

- Det koster kun 30-40 øre at producere strøm ud af en vindmølle, og så sidder der nogen nu og scorer kassen på forskellen på de 30-40 øre og så op til de 2,50 kroner, eller hvad én kWh nu koster. Det er fuldstændig urimeligt. Der er nogen, der har fået lov at blive energimilliardærer på lovlig vis på bekostning af hr og fru Danmark og virksomhederne. Det er rent omvendt Robin Hood, siger Jørn Krogager.

Hans altoverskyggende ønske for 2023 er derfor, at der kommer styr på energisektoren.

- Det er et krav fra vores side. Selv om vi ikke kan gøre ret meget, kan vi puste lidt til det. Jeg kan i hvert fald sige på vegne af de danske støberier, at vi håber, der hurtigt sker noget, slutter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063