23948sdkhjf

Green Power Denmark: Den nye regering er klar til handling

Det skal gå stærkere med at lægge elkabler, fjernvarmerør og opføre vindmøller og solceller. Og en national energikrisestab skal rydde forhindringerne af vejen

Den nye SVM-regering har netop præsenteret sit regeringsgrundlag på et pressemøde, og Green Power Denmark ønsker tillykke til de tre partier i regeringen.

- Der er lavet et stort og grundigt arbejde med regeringsgrundlaget. Det ser ud til, at vi får en resultatorienteret regering, som hastigt vil flytte Danmark i en grønnere retning, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark i en pressemeddelelse.

- I de seneste år er der truffet en række afgørende beslutninger, som bringer os tættere på at opfylde vores klimaambitioner. Regeringen sætter alt ind på at føre de politiske aftaler ud i livet, og det er præcis det, som klimaet og virksomhederne har brug for.

Regeringen vil nedsætte en national energikrisestab (NEKST), som Green Power Denmark ser frem til at blive involveret i. 

NEKST skal sikre, at vi reducerer forbruget af naturgas mest muligt og sætter fart på at opføre solceller og vindmøller. Staben skal også sikre, at elnettet bliver udbygget tilstrækkeligt hurtigt. Green Power Denmark mener, at der er behov for en egentlig elinfrastrukturpakke.

- Om syv år vil vi producere og bruge omkring tre gange så meget elektricitet, som vi gør i dag. Det vil kræve et stærkere elnet. Det haster altså med at få løsnet spændetrøjen på elnetselskaberne, så de for eksempel kan begynde at grave kabler ned, inden der opstår et behov i et område. Det er godt at se, at regeringen har fokus på det, siger Kristian Jensen.

Energikrisestaben skal også se på, hvordan man rydder barrierer af vejen for udbygningen med vedvarende energi.

- I de senere år er det blevet både dyrere og mere besværligt at udvikle og opstille solceller og vindmøller. Der er kommet højere priser på komponenter, større tekniske krav, og det er blevet vanskeligere at finde plads til vindmølle- og solcelleparker, siger Kristian Jensen.

Green Power Denmark glæder sig over, at regeringen er klar over udfordringerne, og at det er markedet, som skal drive udviklingen. Det er blandt andet derfor, at Green Power Denmark har foreslået et byrdestop.

- Vi bør have den ambition, at Danmark bliver det nemmeste land i Europa at udvikle og opstille vedvarende energi. Hvis vi skal opnå det, skal udviklere og operatører hverken udsættes for højere udgifter eller større administrative byrder, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- Regeringen får rigeligt at se til i de kommende måneder. Den vil stille krav i forbindelse med de kommende udbud, som sikrer, at vindmøllerne bliver opført med en række krav til sikkerhed og bæredygtighed. I flere politiske aftaler er det besluttet, at der skal opføres 9 GW havvindmøller på havet inden 2030. Det er tre gange så meget, som står på havet i dag, og det vil kræve en kolossal indsats at nå.

- Vi er enige med regeringen i, at vindmølleparker og anden vedvarende er kritisk infrastruktur og skal opføres på en fair, sikker og bæredygtig måde. Men tidsplanen er hårdt presset, så regeringen skal i gang hurtigst muligt af hensyn til investeringerne og opbygningen af en værdikæde, siger Kristian Jensen og fortsætter:

- Regeringen vil sætte et nyt mål for Danmarks CO2-aftryk i verden. Det er naturligt, at alt ikke er beskrevet i et regeringsgrundlag. Vi ser blandt andet frem til at arbejde sammen med regeringen om initiativer inden for grønne brændstoffer gennem Power-to-X.

- Regeringen bør være mere konkrete på den næste fase i den grønne omstilling, hvor vi skal have lastbiler, skibe og fly over på grønne brændstoffer. Industrien og investorerne er klar, men politikerne skal hjælpe med at skubbe forbruget i gang, og vi skal i gang med at investere i brintrør, som kan transportere grøn brint mellem producenterne og forbrugerne, siger Kristian Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078