23948sdkhjf

Ét år efter russisk invasion: NG Metal har ingen planer om at forlade Ukraine

På trods af krigen har NG Metal været relativt forskånet for de store problemer på virksomhedens fabrik i den ukrainske by Lviv

Da russiske styrker den 24. februar 2022 invaderede Ukraine, blev ledelsen og medarbejderne hos NG Metal kastet ud i stor usikkerhed.

Den nordvestjyske producent af metalvarer har en fabrik i byen Lviv i det vestlige Ukraine. Her – et år senere – kan administrerende direktør Christen B. Justesen gøre status. Efter omstændighederne har den ukrainske fabrik klaret sig godt.

- Det er egentlig lykkedes med tæt opfølgning og stram kontrol fra både dansk side, men også fra vores ukrainske ledelse, at manøvrere igennem, således at det faktisk kun var to uger, hvor vi var ude af produktion, lige dengang det skete, fortæller han.

Problemerne klares via Teams

I de første uger efter invasionen holdt den danske ledelse daglige møder med den ukrainske ledelse, men i dag er det reduceret til tre-fire møder om ugen.

- Det har vist sig at være den rigtige måde at gøre det på, fordi tidshorisonten simpelthen er blevet så meget kortere, forklarer Christen B. Justesen.

NG Metals fabrik ligger langt fra de egentlige kamphandlinger, men heller ikke Lviv er gået fri. Gentagne missilangreb har ramt byen, og dermed også sat sit præg på hverdagen på fabrikken.

- I starten var det jo sådan, at man sad og holdt møde på Teams, og så lige pludselig skulle mandskabet i beskyttelsesrum. Nu er det egentlig sådan, at når luftalarmen lyder, så går man ikke i beskyttelsesrum, fordi man godt er klar over, at tingene ikke kommer dernede i det område, hvor vi ligger, udtaler Christen B. Justesen.

Russerne er blandt andet gået målrettet efter strømforsyningen ved de større byer, og også Lviv har været ramt på den konto. Her har NG Metal dog garderet sig med indkøb af en stor generator, så man kan være selvforsynende med strøm.

Tryghed for medarbejderne

En anden ting er virksomhedens medarbejdere. 10 procent er blevet indkaldt til den ukrainske hær, og et par stykker er desværre også faldet ved fronten. De tilbageblevne holder dog gang i produktionen.

- De er egentlig meget taknemmelige for, at vi bliver ved med at yde dem støtte i det her, for de har også været nervøse for, hvad der kommer til at ske, lyder det fra Christen B. Justesen.

Virksomheden har også hjulpet med at få flere af medarbejdernes koner og børn til Danmark. Da der var flest, var der otte familier med 26 kvinder, bedsteforældre og børn. Dette er nu nede på to familier, begge med en kone og to børn, som er på vej til at blive godt integreret i det danske samfund.

Kunderne støtter op

Også fra virksomhedens kunder har der været stor opbakning til at fortsætte produktionen i Ukraine.

- Det er jo en af de positive historier. Kunderne har vist utroligt stor samarbejdsvilje og forståelse for situationen. Man kan så stille spørgsmålet modsat rundt: hvad var alternativet? Det var jo hele Europa, der var lammet i det her, så de var også interesseret i at finde løsninger, at finde måder at gøre tingene på, forklarer Christen B. Justesen.

NG Metal har da heller ingen planer om at forlade Ukraine.

- Vi har jo bygget en stor kompetence op i det setup, som vi er rigtig stolte af. Det er også sådan, at når man driver metalproduktion, så er det ikke bare at tage en bærbar computer under armen, og så går man op og sætter sig på et nyt kontor med en stikkontakt, og så kører det. Det er lidt mere problematisk, end som så bare at tænke tanken. Vi har så ikke tænkt tanken, at vi ikke skulle være der, konstaterer Christen B. Justesen.

Til gengæld har han tænkt tanken, at krigen slutter på et tidspunkt, og der kan en placering i Ukraine byde på nye muligheder.

- Tanken er mere, hvad det er for en situation, der kommer bagefter, set i forhold til det marked, som kommer til at tegne sig i Ukraine med genopbygning af landet, og at vi dér egentlig vil få en meget stor fordel af at have fabrikken derovre, slutter han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye kunder har erstattet russiske ordre hos Aabo-Ideal
Hjernø Værktøjsfabrik er under rekonstruktion
Lærlinge? Nu trykker du på ligtornen
14 mænd dømt: Virksomhed blev ufrivilligt midtpunkt i stor narkosag
Organisationer undrer sig over finanslov: Hvor er pengene til flere faglærte?
Flere interesserede købere til konkursramte Kurt Sørensen Maskinfabrik
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Food Supply DK
Søfart
PlastForum DK

Send til en kollega

0.126