23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

Analyse og rådgivning om kobber og messing

Udløber
23. januar 2025

Messing er en legering mellem kobber og zink med op til 50% zink. Næst efter stål er messing den største gruppe af tekniske metaller, som bliver brugt i alt fra vand- og elinstallationer til byggeri. Messing er billigere end kobber, har bedre korrosionsbestandighed, større styrke og er samtidig lettere at forarbejde end rent kobber. Derfor ses messing ofte i forbindelse med fx vandinstallationer.

Kontrol og kvalitet af kobber og messinglegeringer

Kobber- og messinglegeringer kan være mange forskellige ting, og afhængig af hvilken applikation, det skal benyttes i, skal man udse sig bestemte parametre. Miljømæssige parametre, der kan havde indflydelse på korrosion og levetid, kan være afgørende for, hvilken legering I skal vælge. Er der tale om en elinstallation, kan der fx accepteres en messinglegering med højere zinkindhold, end hvis det var en brugsvandsinstallation, hvor der kan være risiko for afzinkning - eller en komponent i kontakt med havvand, hvor der er behov for høj styrke og korrosionsbestandighed.

På Teknologisk Institut kan vi hjælpe med valg af den rette legering og kontrol af den kemiske sammensætning af fx bly- og zinkindhold, som kan være afgørende for egnetheden af en legering til specifikke formål.

Korrosion og fejlmekanismer

Messinglegeringer har generelt en god korrosionsbestandighed, men som med alle andre metaller kan det variere meget med parametre som fx kemisk sammensætning, fremstillingsmetode og varmebehandling. Blandt de mest almindelige fejlmekanismer i messing kan nævnes risikoen for spændingskorrosion og afzinkning.

Spændingskorrosion opstår ved kombinationen af bestemte kemiske miljøer og spændinger, og det kan hurtigt lede til omfattende til revnedannelse i komponenter.

Afzinkning er et fænomen, hvor den zinkholdige β-fase i messing korroderer væk og efterlader en porøs kobberholdig matrix, som også kan føre til lækager og fejl i komponenter. Afzinkning ses ofte i vandinstallationer og særligt i byzoner, hvor klorindholdet i vandet generelt er højere.

Begge fejlmekanismer kan heldigvis undersøges på forhånd. Det giver mulighed for at håndtere fejlbehæftede materialer og komponenter, før de kommer ud i drift. Spændingskorrosion kan du høre mere om i videoen herunder.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Rådgivning om valg af legering
  • Kvalitetskontrol af legeringssammensætning og korrosionsbestandighed
  • Skades- og fejlanalyse

SE HVAD VI ELLERS KAN HJÆLPE MED OMKRING ANALYSE OG PRØVNING AF METALLLER

Teknologisk Institut - Materialer
Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

Jacob Overgaard
Centerchef - Industriel Materialeteknologi
+45 72202110 jaov@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.063