NR. 10 MAJ-AUGUST 2018
Jochen Förster leder
stort projekt i Valby:
Kunstig intelligens skal
spotte Carlsbergs supergær
I DETTE NUMMER: Castus-ejer åbner fabrik i Dubai / Nu presser Rynkeby frisk
juice / Hanegal vil ikke have for mange maskiner / Mikrobrygger presses af
de store / Dansk vinproduktion i fint selskab / Bryggerier fester uden alkohol
FRE s001 129 Food
1805.indd 3
15-05-2018 08:02:46
NR. 10 MAJ-AUGUST 2018 Jochen Förster leder stort projekt i Valby: Kunstig intelligens skal spotte Carlsbergs supergær I DETTE NUMMER: Castus-ejer åbner fabrik i Dubai / Nu presser Rynkeby frisk juice / Hanegal vil ikke have for mange maskiner / Mikrobrygger presses af de store / Dansk vinprodukt
Rynkeby side 26-29 Indslev Bryggeri side 20-23 Forsidefoto: Jochen Förster, der er professor og direktør for afdelingen for gær & fermentering i Carlsberg Research Laboratory, står i spidsen for Beer Fingerprinting Project, som skal indføre kunstig intelligens i øl-produktionen. Læs mere side 14-1
Vi forstår, hvordan du stræber eer konstant produktkvalitet og optimerede omkostninger. UFRAVIGELIG + UPÅKLAGELIG Du er klar til at opfylde dine sikkerheds- og kvalitetskrav, samtidig med at du optimerer ressourcer og sikrer repeterbarhed. iTHERM TrustSens TM37x Verdens første kompakte selvkalibre
Mød os på FoodTech d.13.-15. november 2018 Stand nr. 7260 Hal J2 Vi giver næste omgang! Alfa Laval Brew 701 eMotionTM Ved at bruge Alfa Lavals nyeste separationsteknologi får du bedre ølkvalitet, op til 70% mindre elforbrug og mindre CO2 aftryk. Den nye Brew 701 eMotionTM ølcentrifuge er en smart,
- Hvis vi siger, hvad vores næste succes går ud på, er der bare nogen, der tager ideen... Hanegal lever højt på kompromisløshed og holder udviklingskortene tæt ind til kroppen Hanegal blev grundlagt for 25 år siden af ægteparret Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen. Sidste år blev Kamelhuset medejere
Fiskeskind skal omdannes til gelatine og sunde snacks Nyt dansk projekt vil forvandle fiskeskind fra dyrefoder til sunde snacks til mennesker Projektet er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrations Program, GUDP, under Fødevareministeriet og det treårigeprojekt løber til og med januar 2021. Delt
Kan der spares noget på energien? Hvad kan Går rengøringen gennem kontrollen? Budgettet skal overholdes!! genbruges? Hjælp!! Kl. 02.34: Nedbrud Nyt anlæg Godt i gang med nyt produkt Viden, tillid og nysgerrighed 360 graders fokus på dit procesanlæg Procestekniske løsninger og know how gen
Tech City vil udfordre din viden Når Nordeuropas største fagmesse for fødevareteknologi, FoodTech, slår dørene op 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning, bliver det for første gang nogensinde med videnshallen Tech City, der sætter innovation, netværk og nyeste viden indenfor fødevareteknolo
- DET ER VEJEN in d l i - t cces su I Vejen Kommune har vi Danmarks laveste priser på erhvervsjord langs E20 - erhvervsjord til din fødevarevirksomhed Man tager: En fantastisk infrastruktur Et nip af de bedste rammevilkår En håndfuld af landets mest ambitiøse rådgivning Tilsætter et stærkt ne
BRYGGERI FOKUS Carlsbergs Nordic-øl er blevet markedsført flittigt. Den er en del af en global trend. Foto: Uncle Grey/Carlsberg Bryggerier holder fest uden alkohol Alkoholfri øl er en voksende trend og indtægtskilde for bryggerier verden over Af Mads Rømert Salget af alkoholfri øl (0,0 % 0,5 %
DOSIC - FØDEVAREINDUSTRIENS MULTIFUNKTIONELLE FLOWMÅLER Præcis og robust flowmåler med integreret temperaturføler. Godkendt til fødevareindustrien skrappeste krav. DOSIC er selvkalibrerende, måler temperatur og flow samtidig og kan komunikere via IO-link. www.sick.dk/dosic Tlf.: 4582 6400 FRE s011
BRYGGERI FOKUS Økologi åbner op til Canada Den største enkeltstående eksportordre i Svaneke Bryghus historie er på vej til Montreal Pale ale er betegnelsen for en overgæret, gylden øltype, der i Belgien også kendes som blonde. Svaneke Bryghus vil gøre op med den alkoholfri øls dårlige ry. Af Mo
FOKUS y. Markedet for alkoholfri øl er i kraftigt vækst, og direktøren håber, det kan åbne døre til eksportmarkeder Af Morten Vittrup Lund Sig ordene alkoholfri øl, og de fleste vil sandsynligvis rynke på næsen. Men salget af alkoholfri øl er i rivende vækst både herhjemme og i udlandet, blandt a
BRYGGERI FOKUS Kunstig intelligens skal Carlsbergs laboratorium udvikler dagligt 1.000 nye smagsnuancer, som det er umuligt at skelne fra hinanden. Derfor vil bryggeriet nu introducere kunstig intelligens, som skal hjælpe Carlsbergs forskere med at udvikle morgendagens gærstammer langt hurtigere e
FOKUS Carlsbergs øllaboratorium i Valby udvikler dagligt over 1.000 smage. At prøvesmage så mange varianter er en så kompleks og tidskrævende opgave, at Carlsberg nu outsourcer de indledende manøvrer til sensorer og kunstig intelligens. Ideen stammer fra professor Jochen Förster, som også er direkt
BRYGGERI FOKUS Prøvesmagning af øl er en uundgåelig del af jobbet, når man forsker i øl. Og trods introduktionen af kunstig intelligens i udviklingsarbejdet understreger Jochen Förster, at der stadig vil sidde et menneske i sidste ende og prøvesmage den færdige øl. Foto: John Ehbrecht Kunstig int
Velkommen til fremtiden 13.15. november 2018 Hele fødevareindustrien mødes på FoodTech, og du er inviteret. Kom og vær sammen med tusindvis af kolleger når flere end 300 danske og internationale udstillere giver dig et blik ind i fremtidens fødevareindustri. Oplev blandt andet International Food Co
BRYGGERI FOKUS Tyskuddannede Jan Paul har været Svanekes brygmester siden 2005. Efter et ophold hos Thisted Bryghus blev han headhuntet til Bornholm under en ølfestival i Valby i 2005. Den økologiske omstilling har kostet Jan Paul mange timer i bryggeriets laboratorium. Foto: Svaneke Bryghus Euro
FOKUS Svaneke Bryghus har siden årsskiftet kørt 100 procent økologi. I et marked præget af voldsom konkurrence håber bryggeriet på at kunne erobre førertrøjen inden for økologi Af Morten Vittrup Lund Det var en gammel ambition, der endelig blev indfriet, da SVANEKE BRYGHUS ved årsskiftet gik over
BRYGGERI FOKUS Mikrobryggerier som Indslev Bryggeri skal ikke længere kun konkurrere mod hinanden i kampen om forbrugernes gunst. De store bryggerier er nu også rykket ind på specialølsmarkedet, og det kan Anders Busse Rasmussen godt mærke på sit bryggeris indtjening sidste år. Foto: Morten Vittru
FOKUS BRYGGERI Mikrobrygger mærker ånden fra de store i nakken Med Carlsbergs og Royal Unibrews indtog på specialølsscenen er konkurrencen blevet benhård. Det mærker man blandt andet hos Indslev Bryggeri, som taber markedsandele i supermarkederne Af Morten Vittrup Lund Knivene er hvæssede og konk
BRYGGERI FOKUS Hvor mange bryggerier er der p Den skærpede konkurrence herhjemme presser bryggerier som Indslev ud på eksportmarkederne. Men Af Morten Vittrup Lund Der eksisterer i dag i omegnen af 200 bryggerier i Danmark. Fra de helt små hobbybryggere over de mellemstore mikrobryggerier som Ind
r plads til? også i vores nabolande er pladsen trang flere bryggerier lukker. Ifølge den amerikanske brancheforening Brewers Association åbnede der 731 mikrobryggerier i 2017, mens 101 lukkede. Det er en klar stigning i forhold til 2015 og 2016, hvor der var henholdsvis 44 og 65 lukninger. Endnu me
ANNONCE Kvalitets-indmad til whisky-destilleri med fokus på det visuelle FAKTA FLEXMATICS spidskomptetence har siden 1997 været industribagerier, som de har stor, international erfaring med Tidligere de også lavet et stort projekt for en af verdens største lakseopdrættere, norske Nutrimar, hvor de
ANNONCE FAKTA HANSEN & LARSEN tager hånd om både større og mindre renoveringer og nybyggerier fra start til slut, og de bygger altid deres tilgang til arbejdet på nærhedsprincippet, hvilket vil sige, at de følger alle deres projekter tæt lige fra den første skitse til det færdige resultat Stauning
Den ny presselinje hos Rynkeby Foods kan klare 15.000 kilo appelsiner i timen. I baggrunden til venstre er pressemaskinerne. Appelsinerne bliver sorteret i størrelse, før de kommer ind i presserne. Rynkeby Foods ejes af den tyske juicekoncern Eckes-Granini. Tidligere lå produktionen af friskpresse
Forbrugerne vil bare have friskere og friskere produkter. Der er en større villighed til at betale noget mere og få en friskere smag Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager, Rynkeby Foods Læs mere om Rynkebys produktion på næste side Friske appelsiner bragt til Danmark fra blandt andet E
Leslie Jørgensen s Når jeg står med det færdige produkt, kan det være for surt. Så kan vi supplere med eksempelvis brasilianske appelsiner, som oftest er temmelig søde Leslie Lundehøj Jørgensen, senior product manager, Rynkeby Foods 28 FRE s028 129 Food 1805.indd 28 15-05-2018 10:07:07
n smager på juicen hver dag Friskpresset appelsinjuice skal have den rigtige balance mellem sødme og surhed og det kan kræve et miks af appelsiner fra hele verden Af Eskil Mann Sørensen Hver formiddag tager Leslie Jørgensen sig et glas frisk appelsinjuice. Han skal kontrollere, at juicen lever op
VINDYRKNING FOKUS Med vores fødevareklynge har vi alle forudsætninger for at lave kvalitetsvin i Danmark Sven Moesgaard, ejer, Skærsøgaard BOB-prædikatet stammer ligesom BGB-prædikatet fra 1992, hvor EU indførte to beskyttelsesgrader af europæiske landbrugsprodukter. BOB (Beskyttet Oprindelses Be
FOKUS Mousserende vin fra Dons-dalen vest for Kolding er kommet i eksklusivt selskab med Parma-skinken og Champagne og har fået EUs BOB-betegnelse, der svarer til det franske AOC-prædikat. Dermed råder Danmark nu over EUs nordligst beliggende officielle vinområde Det ser eksotisk ud med vinmarker,
VINDYRKNING FOKUS En skrøne at man ikke kan dyrke vin i Danmark Man kan sagtens producere vin i Danmark, understreger Sven Moesgaard. Men det kræver ordentligt vejr og i Skærsågaards tilfælde hjælp fra dygtige, tyske ønologer Af Morten Vittrup Lund Det er en skrøne, at man ikke kan dyrke vin i D
ANNONCE Har du styr på sporbarheden og certifikaterne på plastkomponenten i dit procesudstyr? Vi bearbejder udelukkende kunststoffer, som forhindrer, at metalstøv eller spåner fra tidligere metalproduktioner migrerer over i plasten. Efter den spåntagende bearbejdning vaskes, afgrates og kontroller
Studerende vil øge holdbarhed af juice Dansk frugtvirksomhed har fået hjælp af DTU-studerende til at forlænge holdbarheden af friskpresset juice Når føde- og drikkevareproducenter lykkes med at forlænge holdbarheden af deres produkter, kan det hjælpe til at minimere madspild og forbedre bundlinjen.
Eksperterne skadedyrskontrol Rentokil sikreri mod og bekæmper alle former for skadedyr Ring på 70 10 65 10 Besøg rentokil.dk Sommeren er på vej Er din virksomhed sikret optimalt mod flyvende insekter? Med Lumnia insektfanger installeret minimeres risikoen for problemer med flyvende insekter. Lumn
Toms investerer trecifret millionbeløb i produktionen Den danske slikfabrik med hovedsæde i Ballerup indleder foråret med at annoncere investeringer for et trecifret millionbeløb i produktionerne i Ballerup, Avedøre Holme og Polen Toms blev grundlagt i 1924 af apotekerne Hans Trojel og Victor. H. M
ANNONCE 4 ud af 5 danskere efterspørger nye ordninger for nedslidte lønmodtagere Kun 10 procent af den danske befolkning føler sig trygge ved de eksisterende ordninger for nedslidte, mens knap fire ud af fem danskere mener, at der er behov for nye og forbedrede ordninger, når efterlønnen udfases. D
Vi skal ikke have for mange maskiner Meget af produktionen hos Hanegal foregår pr. håndkraft og det er et bevidst valg af ledelsen Af Henrik Kongsgaard Produktionen hos Hanegal foregår uden brug af tilsætningsstoffer der anvendes heller ikke de få tilsætningsstoffer, der er tilladte i økologisk p
Færdigretterne er klar det er fabrikken ikke Hanegal vil bygge fabrik til produktion af færdigretter, men endnu mangler de sidste forberedelser Af Henrik Kongsgaard HANEGAL-FABRIKKEN I HADERSLEV er for lille, selv om den er på 4.000 kvadratmeter. For lille til at rumme den enorme vækst på færdigre
Castus-ejer åbner fabrik i Dubai og konkurrerer med sig selv Sammen med arabiske partnere åbner Henrik Winther-Olsen frugtbarfabrik med tårnhøje ambitioner Af Henrik Kongsgaard Indehaveren af frugtstangsfabrikken Castus i Nordjylland, Henrik Winther-Olsen, ser enorme muligheder i den frugtbarfabri
i Vi skal producere mange millioner enheder om året. Jeg vil personligt tro, at vi relativt hurtigt kommer op på 20 millioner enheder Henrik Winther-Olsen varemærke med økologiske frugtsnacks efter planen skal ud i verden. Og også ud på på de markeder, som The Date Bar har i kikkerten. Under alle
Mols Organic udvikler på livet løs Økologisk producent lancerer nye produkter igen og igen Af Henrik Kongsgaard Det begyndte med en chokoladefabrik, og der bliver stadig lavet masser af chokolade hos Mols Organic på Djursland men som led i en større turnaround bliver der nu også sendt en lang rækk
To millioner snackbarer er ikke nok Mols Organic har stor ambitioner med nye barer Af Henrik Kongsgaard bundlinjen fra 2018, lader direktøren forstå. Ud over at tage helt nye varegrupper ind har hans turnaround også handlet om at forbedre de velkendte opskrifter fra fortiden. - For eksempel har vi
Easyfood klar til flere store kunder Investeringer sendte overskuddet en smule ned i 2017 Fødevarevirksomheden Easyfood i Kolding investerede i 2017 kraftigt i produktionsudstyret for at blive klar til at tiltrække nye, store kunder. Easyfood oplyser til Food Supply, at der i løbet af 2017 er blevet
På billedet ses fra venstre Tulips CFO Henrik Weihrauch, direktionsmedlemmerne Per Fischer Larsen og Steffen Ramsgaard fra DK-Foods, Tulips CEO Kasper Lenbroch, partner Per Høholt fra Maj Invest Equity og Kasper Orloff, der er VP Corporate Secretary i Danish Crown. Danish Crown køber pepperoni-giga
Ny, global standard for fødevaresikkerhed vedtaget Myndigheder, konsulenter, producenter og forskere står bag verdensomspændende regler Eksperter fra 66 lande er blevet enige om en ny version af den internationale standard for fødevaresikkerhed, ISO 22000. Den udkommer 21. juni. Formålet med ISO 220
ANNONCE Velkonsolideret entreprenørfirma med genetisk ekspertise NCO Byg Aars a/s er specialister, når det drejer sig om byggeprojekter inden for fødevaresektoren. Det ligger i generne, forklarer virksomhedens direktør Michael Jørgensen Af Andreas Excalibur Bygbjerg NCO Byg beskæftiger sig med tot
Coop: Genanvendeligt plast er helt nyt konkurrenceparameter - Industrien spørger os, hvilke maskiner de bør investere i, siger projektleder Mathias Hvam fra Coop Af Anne Kraufeldt CSR står for Corporate Social Responsibility eller Corporate Sustainability and Responsibility. IPU omsætter forskning
Økologien stormer frem og gulerødder er øko-favoritten Salget af økologiske varer i danske butikker fortsætter rekordkurs. Frugt og grønt overhaler mejerivarer Forbrugerne i de danske butikker fortsætter med at fylde mange økologiske varer i indkøbskurven, og især økologisk frugt og grønt fylder st
De filtrerer alt fra chokolade t HiFlux Filtration udvikler specialfiltre til en lang række industrier. Firmaet klarer sig på at Af Eskil Mann Sørensen HiFlux Filtration blev grundlagt i 1959 og pga. leverancen af filtre til fremstilling af fødevarer er HiFlux under tilsyn fra Fødevarestyrelsen. Sv
e til svovlsyre kunne tackle de svære teknologiske udfordringer Maskinarbejder Jan Johansen monterer omhyggeligt et filter, før han trykprøver det ved højt tryk. Foto: Eskil Mann Sørensen Den store industrirobot Aura kan løfte 170 kg, og den er samtidig udstyret med sensorer, der får den til at sto
Seminar: Sådan kan fødevarevirksomheder digitalisere Emnet er fødevarer og IT, når IT-konsulentvirksomheden Notora 30. maj holder sin Notora Food Event på Koldkærgård Hotel & Konferencecenter i Aarhus. Seminarets omdrejningspunkt er digitalisering af fødevareindustrien. Notora har inviteret samarbej
Madaffald fra defekt emballage kan reduceres med ny teknologi Fynske TriVision har udviklet visionsystem, som giver færre emballagefejl. Det har givet færre produktionsstop hos Arla Fødevareaffald er en global udfordring, og FAO (FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, red.) vurderer, at FØDEVAREAFF
Ny maskine sætter fart i fristelserne hos Easyfood I et samarbejde med Easyfood og Letech Machines har Lenze leveret et komplet system for motion til en automatisk maskine til massefremstilling af kager Af redaktion Easyfood i Kolding har siden starten i 2000 specialiseret sig i bagværk til convenie
Ved udvikling af maskiner til bageriindustrien er der store udfordringer med hensyn til konsistensen af dej med creme eller andre typer af fyld Lejf Rasmussen, adm. direktør, Letech Machines for motion bestående af servodrev, servomotorer, gear, styresystem og HMI. Lenze har i den forbindelse samar
Beers to you! For Creative Brewers Brewhouse equipment from GEA offers you ideal support and full satisfaction. CRAFT-STARTM a smart start Design and function make a genuine statement for the hands-on demand: Our 40 hl brewing line is the perfect all-rounder for craft brewers and their specialty b