23948sdkhjf

10 vigtige tips til at beskytte dit online privatliv

De analoge dage uden computere, mobiltelefoner og tablets er for længst slut. Vi lever i dag i en højteknologisk hverdag, hvor stort set alt kan foregå online. Vi har rykket en stor del af vores sociale liv ud i gruppechats, private beskeder og på sociale medier, og vi håndterer alt lige fra bankoverførsler, sundhedsdokumenter og skattepapirer online.

Med et liv der i stigende grad leves online, medfølger der naturligvis visse risici. Kriminaliteten følger med, og vi skal i dag i højere grad tage os i agt for cyberkriminelle fremfor lommetyve. Det handler derfor om at være ekstra sikker, når du færdes online, og du kan i den forbindelse følge nedenstående 10 tips for et sikrere og mere privat liv online.

Benyt en VPN

Gør brug af en VPN på din enhed for at skabe ekstra øget sikkerhed om dine personlige oplysninger og data.

VPN står for Virtual Private Network og er et system, der krypterer al data, der sendes eller modtages på din enhed, så ingen kan snage eller stjæle dine oplysninger.  Du kan prøve en VPN gratis for at se de mange tjenester og fordele, der kommer med et virtuelt privat netværk.

Brug stærke adgangskoder

Det kan lyde banalt, men en stærk adgangskode er et ganske godt og meget billigt greb at tage i brug for at skabe mere sikkerhed om dit online liv. Vi har desværre en tendens til at springe over hvor gærdet er lavest, når vi opretter adgangskoder.

Vi benytter ofte en let genkendelig kode, som endda ofte genbruges i alle andre henseender, hvilket blot gør det endnu nemmere for en hacker at bryde igennem til dine portaler. Vigtigheden af lange og komplicerede adgangskoder kan ikke underdrives. Og det er i samme ombæring lige så vigtigt at variere de forskellige adgangskoder, så de ikke er ens.

Opdater dine systemer regelmæssigt

Du har sikkert oplevet op til flere gange at din computer eller mobiltelefon beder dig om at opdatere systemet. Du har sikkert i lige så mange tilfælde valgt at springe over, fordi du ikke lige føler, at der er tid til det.

Det er desværre en klassisk fejl, der kan koste dig dyrt. Sørg i stedet for altid at opdatere systemerne på dine enheder, så du altid har den seneste nye sikkerhedsopdatering. På den måde er du bedst muligt beskyttet mod de seneste opdagede sårbarheder i dit eget system.

Lån aldrig din enhed ud

Det er klart, at man bør kunne stole på sine venner og familie, men man bør undlade at låne sin enhed ud til andre, som man ikke kender. Der kan på få sekunder blive installeret virus eller malware, som kan ødelægge dit system eller spionere og eventuelt stjæle dine personlige oplysninger.

Vær forsigtig med brug af fremmede USB-stik og kabler

Der kan til tider være brug for at låne en lader eller et USB-stik af en fremmed ude i byen. Men man bør i den grad være varsom. USB-stik og sågar ladere kan indeholde virus og malware, der lader sig installere på din enhed, så snart du forbinder stikket i din enhed.

Brug antivirusprogrammer og antimalware

Virus og malware er nogle af de største trusler mod dit online privatliv og generelle digitale sikkerhed. Sørg derfor for at gøre brug af gode og sikre antivirus- og antimalware-programmer, så du altid er på forkant med trusselsbilledet. Det er altid bedst at benytte officielle købe-versioner, fremfor gratis ukendte versioner, du kan finde på nettet.

Gør dine konti på sociale medier mere private

Sociale medier er for mange mennesker en platform, hvor vi deler meget personlige beskeder, billeder og videoer af hinanden. Det er derfor også en portal, man bør være ekstra varsom med at beskytte.

Udover at kunne benytte antimalware og antivirusprogrammer samt VPN for at beskytte sig online, så kan man også bruge nogle af de sociale medieplatformes egne sikkerhedstiltag.

Det er faktisk muligt at gøre dine konto private i en sådan grad at kun særligt udvalgte venner kan se og læse dine beskeder, opslag og billeder. Du kan finde en vejledning ved at gå ind i Instagram eller Facebooks privatindstillinger.

Undlad at gemme brugeroplysninger og adgangskoder automatisk

Det kan virke som en fantastisk hjælp i en travl hverdag at gemme alle sine login-oplysninger automatisk på samtlige portaler på nettet. Men lad hellere være med det. Skulle nogen hacke sig vej igennem din browser, så vil der være direkte adgang til dine gemte brugeroplysninger og adgangskoder.

Brug i stedet de få sekunder på at udfylde login oplysninger hver gang, så du altid er bedre beskyttet.

Benyt tofaktorgodkendelse hvor du kan

Tofaktorgodkendelse kan virke som en omstændig proces, der er med til at sløve dit flow online. Men hvis man er klar over, hvor gavnlig tofaktorgodkendelse er i forbindelse med at skabe mere beskyttelse online, så ville man aldrig brokke sig over det igen.

At bruge tofaktorgodkendelse betyder, at du bringer endnu et ekstra sikkerhedslag ind i enhver verificeringsprocedure på nettet, hvilket blot gør det ekstra svært for cyberkriminelle at hacke sig vej til dit system.

Hold dig altid fra mistænkelige mails og links

I dag benytter hackere og cyberkriminelle sig i stigende grad af blandt andet phishing til at tiltuske sig adgang til borgernes private oplysninger. Phishing foregår især via særlige mails, der udgiver sig for at være fra en officiel kilde.

Det kan være din bank, PostNord, Netflix eller noget helt fjerde. Du vil dog ofte kunne se at mailen ikke er helt så professionelt udformet som en officiel besked.

Under alle omstændigheder skal du altid holde dig fra at downloade enhver form for vedhæftning på sådanne mails endsige videresende vigtige oplysninger om dig selv.

Send til en kollega

0.031