23948sdkhjf

Snyd med CE-mærkning udløser ingen politijagt

Kun en virksomhed er blevet politianmeldt for ulovligt salg af bygningsstål i over to år.
Der er langt fra styr på den lovpligtige CE-mærkning af bygningstål og stålkonstruktioner, selvom det er mere end to år siden, reglerne blev indført. Det fortæller flere producenter i branchen til Jern & Maskinindustrien.

Alligevel har Trafik- og Byggestyrelsen kun foretaget én politianmeldelse med henblik på en bøde for overtrædelse af reglerne, oplyser Trafik- og Byggestyrelsen.

Det sker, selvom styrelsen adskillige gange har konstateret ulovlig markedsføring og salg af bygningsstål uden certificeringen. For hvis virksomheden enten fremadrettet får efterlevet reglerne eller stopper med at sælge produkterne, så foretager Trafik- og Byggestyrelsen sig intet.

Tilbageholdende med bøder
I en sag mod en jysk altan- og staldproducent skriver styrelsen i et svar til anmelderen:

"Trafik- og Byggestyrelsen har valgt ikke at overgive sagen til politiet. Det begrundes med lang sagsbehandlingstid, samt det forhold at [den anmeldte virksomhed] efterlevede det udstedte forbud."

I en mail til Jern & Maskinindustrien forklarer styrelsen, hvorfor de har været tilbageholdende med bøderne.

- Der kan være tilfælde, hvor overtrædelsen er så begrænset, at vi efter en konkret vurdering ikke vurderer, at der bør ske politianmeldelse. Der kan også undtagelsesvist være konkrete omstændigheder i en sag. Der var for eksempel uklarhed omkring standarden EN 1090-1 i forbindelse med dens ikrafttræden. Vi undlod derfor at politianmelde i de sager, hvor anmeldelsen var modtaget i perioden umiddelbart efter ikrafttrædelsen, hvis virksomheden havde dokumenteret, at forholdene var bragt i orden.

Omkring 320 virksomheder har registreret sig på Arbejdsgivernes liste over virksomheder der er CE-certificerede efter EN 1090. Se listen her .

Udgifter på en million kroner
Nogle virksomheder har brugt mellem en halv og en hel million kroner på at blive EN-1090-certificeret og få CE-mærkningen klar. Det har Dansk Carport System tidligere fortalt Jern & Maskinindustrien

Ny kritik af stålkontrol

Tilbage i april og maj gennemførte Trafik- og Byggestyrelsen en markedskontrol af EN 1090-certifikaterne og CE-mærkning af bygningsstål. Overordnet er styrelsen positiv, men de endelige resultater er endnu ikke klar, og styrelsen ved derfor ikke, om der kommer flere politianmeldelser.

- Trafik- og Byggestyrelsen er fortsat i gang med sagsbehandlingen af 1090-sagerne. Hidtil er det overordnede billede, at stort set alle de kontrollerede producenter er EN-1090-certificerede. Langt de fleste har også CE-mærkning og ydeevnedeklaration på byggevaren. Der er positivt og viser, at der er et godt kendskab til 1090.

Det skriver styrelsen i mail. Styrelsen understreger dog også, at der er fundet fejl:

- Vi ser dog også, at en række CE-mærker og ydeevnedeklarationer har formelle mangler i en eller anden form, og enkelte mangler helt CE-mærkning og ydeevnedeklaration.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156