23948sdkhjf

Ekspert: Sådan undgår du svindel og underslæb

Fagkonsulent Henrik Carmel fra FSR – danske revisorer giver gode råd til at undgå virksomhedskriminalitet
Små industrivirksomheder med kun en enkelt regnskabsmedarbejder eller eksternt bogholderi er særligt i farezonen for at blive ramt af virksomhedskriminalitet, eksempelvis underslæb. Selvom man er en lille virksomhed, er det vigtigt at prioritere en række faste procedurer om regnskab og økonomi.

- Det øger risikoen, hvis den samme person kan oprette kreditorer, betale fakturaer og godkende bilag. Det vigtigste er derfor at indlægge funktionsadskillelser i virksomhedens økonomiske procedurer. Hvis man i en mindre virksomhed ikke har ressourcerne til at splitte funktionerne op, må man indlægge nogle godkendelsesprocedurer, så der skal flere personer ind over de forskellige transaktioner, siger Henrik Carmel, fagkonsulent i FSR – danske revisorer, der understreger, at han ikke udtaler sig om konkrete sager.

Læs også: Bogholder dømt for underslæb i mindre industrivirksomhed

Han fortæller, at det er virksomhedens ledelse, der har ansvaret for at tilrettelægge procedurer, der sikrer, at udgifter og indtægter er korrekte.

Men hvordan spotter man faresignaler, der kunne tyde på, at en virksomhed bliver udsat for kriminalitet?

- Hvis en medarbejder ikke vil give indsigt eller dele sit arbejde med andre, eksempelvis i forbindelse med en ferie, så bør alarmklokkerne ringe. I sidste ende kan det godt betale sig at gøre en indsats for at sikre en fornuftig procedure med adskilte funktioner, siger Henrik Carmel.

Han fortæller dog, at den øgede digitalisering af regnskabs- og økonomifunktioner i stigende grad gør det sværere for medarbejdere at snyde sin virksomhed.

- I takt med, at bogholderi og regnskab i stigende grad bliver digitaliseret, bliver det samtidig sværere at begå underslæb med fakturaer, især hvis alt scannes ind og efterfølgende skal godkendes.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094